zondag 20 november 2016

Loempia taart

De kinderen hebben er een nieuw lievelingsgerecht bij, loempia taart! Terwijl ik op internet naar een ander recept zocht, stuitte ik toevallig op het loempia taart recept van Chicks love food. Een super leuk en lekker idee! Het recept heb ik wel naar eigen inzicht aangepast, met een (aldus de kinderen) geweldig resultaat!

Het verbeterde recept kan je bekijken op 

https://cookingmoms.nl




Benodigdheden voor 4 personen:
  • 400 gr kipfilet
  • 2 grote winterpenen
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • bakje taugé
  • 2 eetlepels fijn gehakte selderij
  • pakje (8 vellen) filodeeg
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel azijn
  • zout
  • peper
  • bouillonblokje (kip)
  • 125 gr mihoen
  • 3 eieren
  • olijfolie
  • springvorm
  • bakpapier
Laat het filodeeg ontdooien.
Snijd de kipfilet in kleine stukjes en bestrooi deze met wat peper en zout. Bak deze in een wok met wat (wok)olie. Snijd ondertussen de ui en knoflook heel fijn, bak deze vervolgens mee met de kip. Zet een pan met water op het vuur, hier kan straks de mihoen in koken. Schil de winterpenen en snijd deze ook heel fijn (of maal ze met de keukenmachine), zodra de kip gaar is voeg je de winterpeen toe. Hak nu de selderij heel fijn en doe deze samen met de taugé ook in de wok. Laat dit mengsel wat pruttelen.
Laat de mihoen 2-3 minuten koken, giet af en doe de mihoen ook in de wok. Zorg ervoor dat je de mihoen goed uit elkaar trekt en er geen 'klonten' in de wok zitten. Voeg nu 3 eetlepels sojasaus, 1 theelepel zout, de suiker en het azijn toe, goed roeren. Vermaal het bouillonblokje en voeg deze ook toe, roer weer goed door.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen goed in. Leg een blaadje filodeeg op de bodem, bestrijk deze met een beetje olijfolie en plak hierop een tweede blad filodeeg. Bekleed de rest van de springvorm met filodeeg en laat de randen over de springvorm heen hangen. Schep de loempia vulling nu in de taart. Klop 3 eieren los met 2 eetlepels sojasaus en giet dit over de vulling. Dek de bovenkant af met het resterende vel filodeeg en klap de randen naar binnen, bestrijk dit met een beetje olijfolie.
Bak de taart in 40 minuten goudbruin, mocht de taart in de tussentijd wat te donker worden, dek deze dan af met aluminiumfolie.

Eetsmakelijk! Eventueel kan je voor wat extra smaak er wat sojasaus, sweet chilisaus of loempiasaus bij serveren.

woensdag 16 november 2016

Zoete gehakt / sperziebonen ovenschotel

Gisteren had ik trek in gekruid gehakt zoals bij bobotie en sperziebonen echter wilden de kinderen juist geen rijst eten die avond. Wat doe je dan? Dan verzin je gewoon je eigen bobotie-achtige ovenschotel. Zelfs mijn schoonvader schepte een tweede keer op en dat zegt heel veel. ;)



De benodigdheden voor 4 personen:
- 1 kg gehakt
- 500 gr sperziebonen
- 2 appels
- 3 handjes rozijnen
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- kerrie poeder
- kurkuma
- knoflookpoeder
- laurierpoeder
- 2 eieren
- 125 gram creme fraiche
- 3 eetlepels mango chutney
- geraspte kaas naar smaak

Snipper de ui en snijd hem heel fijn. Bak deze vervolgens aan. Pel ondertussen de teentjes knoflook en snijd deze ook fijn, voeg deze vervolgens toe aan de ui. Doe hierna het gehakt hierbij in de pan en rul deze.
Kook ondertussen de sperziebonen. En verwarm de oven voor op 200 graden.
Als voeg als het gehakt klaar is ongeveer 1.5 eetlepel kerrie poeder en 1 eetlepel kurkuma toe, roer dit goed door en laat het gehakt nog even door sudderen.
Giet ondertussen de sperziebonen af. Pak een ovenschaal en vet deze in.
Snijd de appels in kleine blokjes en roer deze door het gehakt heen, als de appel wat warm begint te worden voeg je de rozijnen toe.
Breek de eieren in een kom en roer deze los. Voeg hierna de creme fraiche toe en roer goed door. Strooi er wat knoflookpoeder en laurierpoeder bij. Roer dit weer goed door. Voeg hierna de mango chutney toe en roer dit weer goed door.
Schep het gehakt mengsel over in de ovenschaal, schep de sperziebonen er over heen. Roer nog een keer het eiermengsel goed door en giet deze over de sperziebonen heen. Strooi als laatste wat geraspte kaas naar smaak er over heen.
Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven en eet smakelijk!

vrijdag 30 september 2016

Citroentaart

Mijn ouders hadden weer citroenen meegenomen uit hun tuin (ze wonen in Zuid Europa), tijd dus om een heerlijke citroentaart te bakken! Deze taart is vrij simpel te maken, en in tegenstelling die de naam doet vermoeden is hij niet zuur maar juist lekker fris.



Benodigdheden:
  • 100 gr (room)boter
  • 175 gr bloem
  • 30 gr poedersuiker
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • 5 eieren
  • 3 citroenen
  • 125 ml slagroom
  • 230 gr (kristal)suiker
  • wat poedersuiker om de taart te bestuiven
  • springvorm van 26 cm
  • blindbakvulling
  • beslagkom
Zorg dat je de boter alvast een kwartier van te voren uit de koelkast haalt, dit maakt het kneden makkelijker. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de boter, bloem en poedersuiker samen met de 2 eetlepels water in de beslagkom en kneed dit goed door elkaar tot een samenhangend deeg.
Verdeel het deeg over de bodem en de randen van de springvorm. Leg hierop wat bakpapier en verdeel de blindbakvulling, zet de springvorm 15 minuten in de oven.
Rasp 1 citroen, en zet dit even apart. Pers vervolgens alle citroenen uit, je zou ongeveer 200 ml citroensap moeten hebben.
Haal de springvorm hierna uit de oven en laat deze afkoelen. Zet ondertussen de oven op 160 graden.
Breek de eieren in een beslagkom en voeg hieraan de slagroom en de suiker toe, meng dit door elkaar. Voeg hierna de citroenrasp en het citroensap toe en roer dit er door heen tot het goed is opgenomen. Schenk dit vervolgens over de zojuist gemaakte bodem in de springvorm.
Plaats hierna de springvorm nog 30 minuten in de oven. De taart is klaar zodra je met een lepel de vulling zachtjes kunt induwen en deze direct weer terug veert. Laat de taart vervolgens afkoelen. Bestuif deze voor het serveren nog met wat poedersuiker, en eetsmakelijk!


Koolhydraatarme spinazietaart

Mijn jongste lust geen spinazie, maar deze spinazietaart lust ze dan weer wel! De ideale manier dus om het haar te laten eten. Deze taart is makkelijk te bereiden, dus manlief zou het eventueel ook zo kunnen doen.



Benodigdheden voor 4 personen:
- 900 gram diepvries spinazie of 2 kilo verse spinazie
- 3 teentjes knoflook
- 1 kilo gehakt
- 250 ml slagroom
- 4 eieren
- geraspte kaas
- ovenschaal
- (beslag)kom

Bij het gebruik van diepvries spinazie, laat deze op tijd ontdooien!
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de teentjes knoflook klein en bak deze even kort aan. Voeg hierna het gehakt toe. Indien je verse spinazie gebruikt, wok deze dan in een andere pan.
Vet ondertussen de ovenschaal in. Zodra het gehakt klaar is verdeel je dit over de bodem van de ovenschaal. Breek ondertussen de 4 eieren in de kom en giet de slagroom erbij. Roer dit goed door elkaar. Voeg erna de spinazie toe en roer dit nogmaals goed door elkaar. Giet het mengsel in de ovenschaal over het gehakt heen. Verdeel hierna de geraspte kaas over het geheel en zet de taart voor 30 minuten in de oven.

Variatietips:
- Tomaten, zoals je in de versie op de foto ziet heb ik blokjes tomaat toegevoegd. Verdeel de tomaatblokjes over de taart voordat je de geraspte kaas toevoegt.
- knoflookpuree, in plaats van knoflook teentjes kan je knoflook puree gebruiken, deze kan je ook wat extra toevoegen in de kom met de eieren en het slagroom.
- Gebakken spekjes, voeg eventueel wat gebakken spekjes toe aan het geheel.

vrijdag 2 september 2016

Viscurry met mango chutney

Niet elk kind houdt van vis (de mijne gelukkig wel), maar met dit recept zou je kunnen proberen om ze het toch ongemerkt te laten eten. Door de zoete saus, proef je namelijk geen echte vissmaak. Met de mango chutney krijgt het recept een heerlijk zomers tintje. Daarnaast is het recept ook redelijk snel klaar. Erg lekker om te eten met rijst of naanbrood (recept van naanbrood zal ik een andere keer plaatsen).



Benodigdheden voor 4 personen:
  • 800 gram koolvisfilet of kabeljauwfilet (diepvries)
  • 2 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • citroensap
  • 2 theelepels sambal oelek
  • wokolie
  • 1.5 theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1.5 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 4 flinke eetlepels sweet mango chutney
  • 200 ml slagroom
Bij het gebruik van diepvries vis, laat deze van te voren ontdooien. Snijd de ontdooide vis in blokjes en besprekenkel deze met wat citroensap. Verhit een wok met daarin de wokolie, bak hierin de visblokjes totdat deze gaar zijn. Pel ondertussen de uien en knoflook en snijd deze zeer klein. Mocht je in het bezit zijn van een keukenmachine dan kan je deze natuurlijk aan het werk zetten.
Schep de visblokjes uit de wok als deze gaar zijn. Indien er veel vocht in de wok is achtergebleven, giet dit er dan uit. Een bodempje met achtergebleven vocht en of olie is prima om te behouden.
Bak vervolgens de uien en knoflook in de wok. Voeg na een paar minuten de sambal toe, goed roeren zodat deze zich goed met de knoflook en uien vermengd. Schep erna de tomatenpuree erbij, weer goed roeren. Hierna kan je de ketoembar, gemberpoeder, kurkuma en de kerriepoeder toevoegen, schep deze ook weer goed door de rest heen.
Nu kan je de sweet mango chutney en de slagroom toevoegen en goed door roeren. Breng dit al roerend aan de kook en laat het 1 minuutje zachtjes door koken. Schep hierna de visblokjes weer door de saus heen en laat deze nog een minuutje mee koken.
Eet smakelijk!

Variatie tips:
  • 5 theelepels knoflookpuree ipv knoflookteentjes
  • zonnebloemolie of olijfolie ipv wokolie
  • schep op het laatst een klontje boter door de saus om deze nog zachter te maken

zondag 28 augustus 2016

Koolhydraatarme broccoli taart

Deze broccoli taart is momenteel het lievelingseten van mijn zoon. Het voordeel ervan is dat je het grootste gedeelte al eerder klaar kan maken. Ideaal dus tijdens het middagdutje van je kindje of als de kinderen op school zitten. Ook is het leuk om de kinderen te laten helpen bij het maken van de taart. Daarnaast zijn er meerdere variaties mogelijk, welke ik later zal bespreken.

De benodigdheden voor 4 personen:
  • 600 gram broccoli
  • 4 eieren
  • pakje crème fraiche
  • 125 gram mozzarella
  • groene pesto
  • verse peper
  • 5 plakjes ham (optioneel)
  • springvorm
Laat de broccoli ongeveer 3 minuten koken, vet ondertussen de springvorm alvast goed in en verwarm de oven voor op 200 graden (tenzij je pas later wilt gaan eten). Snijd de broccoli in kleine stukjes (de stammetjes kan je ook prima meenemen!), en verdeel deze over de bodem van de springvorm, zorg dat je ongeveer de helft van de broccoli over houdt. Snijd de mozzarella door de helft, leg de ene helft nog even apart. Breek de mozzarella nu in een hele hoop kleine stukjes en duw deze in de loze ruimtes die tussen de broccoli is ontstaan. Neem de 5 plakjes ham leg deze bovenop de broccoli met de mozzarella (mocht je vegetarisch zijn dan kan je deze stap uiteraard overslaan). Pak de overige broccoli en verdeel deze op de plakjes ham, doe het zelfde met de mozzarella. Strooi naar smaak er wat verse peper uit de molen overheen.



Mocht je niet direct de taart in de oven willen doen, dan is dit het moment om de 'taart' in de koelkast te zetten.

Breek de eieren in een kom en meng de crème fraiche er door heen. Doe er 1.5 eetlepel pesto bij en roer dit goed door.



Schenk het mengsel erna over de taart en zet het 30 minuten in de oven. Let op, elke oven is anders dus de tijd en temperatuur kan variëren, kijk tussendoor een paar keer door het glas van je oven naar binnen of het nog goed gaat.
Zodra de taart klaar is, deze uit de oven halen en eetsmakelijk!



Variatie tips, mocht je iets onverhoopt toch niet hebben of lusten:
  • slagroom in plaats van crème fraiche
  • kruidenkaas in plaats van crème fraiche (dan later geen pesto toevoegen!)
  • provençaalse kruiden in plaats van pesto
  • strooi wat pijnboompitten op de taart
  • gebakken spekjes in plaats van de ham