Pagina's

vrijdag 30 september 2016

Citroentaart

Mijn ouders hadden weer citroenen meegenomen uit hun tuin (ze wonen in Zuid Europa), tijd dus om een heerlijke citroentaart te bakken! Deze taart is vrij simpel te maken, en in tegenstelling die de naam doet vermoeden is hij niet zuur maar juist lekker fris.



Benodigdheden:
  • 100 gr (room)boter
  • 175 gr bloem
  • 30 gr poedersuiker
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • 5 eieren
  • 3 citroenen
  • 125 ml slagroom
  • 230 gr (kristal)suiker
  • wat poedersuiker om de taart te bestuiven
  • springvorm van 26 cm
  • blindbakvulling
  • beslagkom
Zorg dat je de boter alvast een kwartier van te voren uit de koelkast haalt, dit maakt het kneden makkelijker. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de boter, bloem en poedersuiker samen met de 2 eetlepels water in de beslagkom en kneed dit goed door elkaar tot een samenhangend deeg.
Verdeel het deeg over de bodem en de randen van de springvorm. Leg hierop wat bakpapier en verdeel de blindbakvulling, zet de springvorm 15 minuten in de oven.
Rasp 1 citroen, en zet dit even apart. Pers vervolgens alle citroenen uit, je zou ongeveer 200 ml citroensap moeten hebben.
Haal de springvorm hierna uit de oven en laat deze afkoelen. Zet ondertussen de oven op 160 graden.
Breek de eieren in een beslagkom en voeg hieraan de slagroom en de suiker toe, meng dit door elkaar. Voeg hierna de citroenrasp en het citroensap toe en roer dit er door heen tot het goed is opgenomen. Schenk dit vervolgens over de zojuist gemaakte bodem in de springvorm.
Plaats hierna de springvorm nog 30 minuten in de oven. De taart is klaar zodra je met een lepel de vulling zachtjes kunt induwen en deze direct weer terug veert. Laat de taart vervolgens afkoelen. Bestuif deze voor het serveren nog met wat poedersuiker, en eetsmakelijk!


Koolhydraatarme spinazietaart

Mijn jongste lust geen spinazie, maar deze spinazietaart lust ze dan weer wel! De ideale manier dus om het haar te laten eten. Deze taart is makkelijk te bereiden, dus manlief zou het eventueel ook zo kunnen doen.



Benodigdheden voor 4 personen:
- 900 gram diepvries spinazie of 2 kilo verse spinazie
- 3 teentjes knoflook
- 1 kilo gehakt
- 250 ml slagroom
- 4 eieren
- geraspte kaas
- ovenschaal
- (beslag)kom

Bij het gebruik van diepvries spinazie, laat deze op tijd ontdooien!
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de teentjes knoflook klein en bak deze even kort aan. Voeg hierna het gehakt toe. Indien je verse spinazie gebruikt, wok deze dan in een andere pan.
Vet ondertussen de ovenschaal in. Zodra het gehakt klaar is verdeel je dit over de bodem van de ovenschaal. Breek ondertussen de 4 eieren in de kom en giet de slagroom erbij. Roer dit goed door elkaar. Voeg erna de spinazie toe en roer dit nogmaals goed door elkaar. Giet het mengsel in de ovenschaal over het gehakt heen. Verdeel hierna de geraspte kaas over het geheel en zet de taart voor 30 minuten in de oven.

Variatietips:
- Tomaten, zoals je in de versie op de foto ziet heb ik blokjes tomaat toegevoegd. Verdeel de tomaatblokjes over de taart voordat je de geraspte kaas toevoegt.
- knoflookpuree, in plaats van knoflook teentjes kan je knoflook puree gebruiken, deze kan je ook wat extra toevoegen in de kom met de eieren en het slagroom.
- Gebakken spekjes, voeg eventueel wat gebakken spekjes toe aan het geheel.

vrijdag 2 september 2016

Viscurry met mango chutney

Niet elk kind houdt van vis (de mijne gelukkig wel), maar met dit recept zou je kunnen proberen om ze het toch ongemerkt te laten eten. Door de zoete saus, proef je namelijk geen echte vissmaak. Met de mango chutney krijgt het recept een heerlijk zomers tintje. Daarnaast is het recept ook redelijk snel klaar. Erg lekker om te eten met rijst of naanbrood (recept van naanbrood zal ik een andere keer plaatsen).



Benodigdheden voor 4 personen:
  • 800 gram koolvisfilet of kabeljauwfilet (diepvries)
  • 2 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • citroensap
  • 2 theelepels sambal oelek
  • wokolie
  • 1.5 theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1.5 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 4 flinke eetlepels sweet mango chutney
  • 200 ml slagroom
Bij het gebruik van diepvries vis, laat deze van te voren ontdooien. Snijd de ontdooide vis in blokjes en besprekenkel deze met wat citroensap. Verhit een wok met daarin de wokolie, bak hierin de visblokjes totdat deze gaar zijn. Pel ondertussen de uien en knoflook en snijd deze zeer klein. Mocht je in het bezit zijn van een keukenmachine dan kan je deze natuurlijk aan het werk zetten.
Schep de visblokjes uit de wok als deze gaar zijn. Indien er veel vocht in de wok is achtergebleven, giet dit er dan uit. Een bodempje met achtergebleven vocht en of olie is prima om te behouden.
Bak vervolgens de uien en knoflook in de wok. Voeg na een paar minuten de sambal toe, goed roeren zodat deze zich goed met de knoflook en uien vermengd. Schep erna de tomatenpuree erbij, weer goed roeren. Hierna kan je de ketoembar, gemberpoeder, kurkuma en de kerriepoeder toevoegen, schep deze ook weer goed door de rest heen.
Nu kan je de sweet mango chutney en de slagroom toevoegen en goed door roeren. Breng dit al roerend aan de kook en laat het 1 minuutje zachtjes door koken. Schep hierna de visblokjes weer door de saus heen en laat deze nog een minuutje mee koken.
Eet smakelijk!

Variatie tips:
  • 5 theelepels knoflookpuree ipv knoflookteentjes
  • zonnebloemolie of olijfolie ipv wokolie
  • schep op het laatst een klontje boter door de saus om deze nog zachter te maken